Het blijft een bijzondere verrassing, iedere keer weer: die rekening in het restaurant. Waar je vooraf had bedacht om niet té veel geld uit te geven, blijkt het achteraf toch weer een prijziger uitje dan je vooraf had gedacht. Hoe komt het dat je te veel geld uitgeeft in restaurants? Welnu: doordat restaurants natuurlijk slimme trucjes uithalen die jou in een bepaald patroon sturen!
Plaatjes kijken
We zijn ontzettend visueel ingesteld. Plaatjes zijn machtige instrumenten. Zie je afbeeldingen van gerechten op de menukaart, posters of tekeningen op een krijtbord? Grote kans dat je nieuwsgierig wordt gemaakt naar de smaak. Bovendien blijven die gerechten je veel beter bij dan de gerechten die je leest.
Geheugenspelletjes
Het korte-termijngeheugen van de gemiddelde restaurantbezoeker is niet geweldig. Niet vervelend bedoeld, het is gewoon zo. Daarom blijven de laatste gerechten op de menukaart je ook beter bij dan de eerste. Kijk eens naar de prijzen op de kaart: die lopen veelal op van goedkoop naar duur, met de duurste gerechten als laatst. En dus geef jij meer geld uit dan je had gepland…
Ambachtelijk
Niemand wil een kant-en-klare maaltijd voorgeschoteld krijgen, die direct van de groothandel komt. Helaas gebeurt dat namelijk maar wat vaak. De termen ‘ambachtelijk’, ‘huisgemaakt’, ‘van het huis’ doen het altijd goed, net als kreten die doen vermoeden dat het om een oud familierecept gaat. ‘Oma’s appeltaart’, ‘Grootmoeders gehaktballen’. Klinkt goed, niet? Daar wil je vast wat meer voor betalen!
Niet onderdoen voor anderen
Ai, de porties! Dat is een heikel punt. Vaak worden porties aangeduid in klein of groot. En laten we eerlijk zijn: neemt er iemand ooit die kleine variant? Niet dat je er niet genoeg aan zou hebben, in tegendeel. Kleine porties zijn vaak helemaal niet zo veel kleiner dan een grote portie, maar wel een stuk goedkoper. Nee, dan liever niet toegeven en met een overvol gevoel het restaurant uitwaggelen. Behalve je portemonnee, die is weer een stuk lichter.
Exclusief maakt gewild
Nog zo’n trucje, dat niet alleen in restaurants wordt gebruikt maar ook in veel (online) winkels. Exclusief maakt gewild! Als iets extreem duur is of extreem schaars, maakt het iets in je los, waardoor je het veel liever hebt dan wanneer iets heel normaal is. Je wil immers geen kuddedier zijn. Heel dure gerechten (die helemaal niet zo exclusief hoeven zijn) trekken de rekening flink omhoog en lonken met alle kracht die ze hebben. Bijna op. De laatste stuks. Seizoensproduct. Gerecht van de maand. Koop mij!
Ongevraagd voorgerecht
In een aantal restaurants komt vrijwel automatisch een mandje brood met boter op tafel, een mandje met versgebakken tortillachips, nootjes, wat dan ook. Hoewel je er niet om gevraagd hebt, zullen die extraatjes toch op de rekening verschijnen. Niet netjes, maar veel restaurants doen er toch vrolijk aan mee.
Zo bespaar je geld in restaurants
Ben jij het beu om met te hoge rekeningen het restaurant te verlaten? Dan hebben wij een paar goede tips voor je:
- Vraag om kraanwater. Dat is meestal gratis en zorgt ervoor dat je minder vaak drinken bestelt.
- Bedenkt wat je wil eten. Zoek daarnaar op de kaart en laat je niet snel verleiden door alle prikkels om je heen.
- Eet langzaam. Praat en klets! Daardoor ben je eerder verzadigd en heb je echt genoeg aan die ‘kleine portie’.
- Heb je eten over? Vraag een ‘doggie bag’. Ook als je geen hond hebt.