Afvallen na de feestdagen doe je met deze 7 tips

Hoewel het de leukste tijd van het jaar is, eet je tijdens de feestdagen vaak nét even iets meer dan je zou willen. Dat hoeft geen probleem te zijn: deze 7 tips helpen je bij het kwijt raken van de extra kilo's.

Beeld: iStock

Een logische stap lijkt het volgen van een wonderdieet. De belangrijkste les van dit artikel is dat dit meestal geen goed idee is. Zo’n dieet focust zich namelijk op het snel kwijtraken van veel kilo’s. Dat klinkt aantrekkelijk, maar goed en gezond afvallen kan eigenlijk niet snel gaan: je lichaam heeft tijd nodig om zich aan te passen.

Je doet er beter aan om je gewoontes op de lange termijn te veranderen. Het enige nadeel is dat het wat langer duurt voordat het resultaat zichtbaar is, maar dat weegt natuurlijk niet op tegen het feit dat je jezelf op de lange termijn een gezonde levensstijl toe-eigent. Daarmee is de kans op een terugval (met de nodige extra kilo’s) ook een heel stuk kleiner.

Met deze tips raak je gewicht kwijt na de feestdagen

Tip 1: Hou het rustig

Probeer niet zo snel mogelijk zoveel mogelijk gewicht in een week te verliezen. In plaats daarvan kun je beter beetje bij beetje je levensstijl aanpassen. Op deze manier kan je lichaam er bovendien aan wennen.

Als je teveel gewicht in een korte tijd verliest dan gaat je lichaam in haar overlevingsmodus. Dat kan ertoe leiden dat het juist meer vet gaat opslaan. Daarnaast brengt het vermoeidheid en prikkelbaarheid met zich mee.

Doe het gedurende een periode van één tot drie maanden rustig aan. Daarna zul je duidelijk resultaat beginnen te zien.